Apa Hukum Selfie??? | ~ Truly Love ~

05 May 2014

Apa Hukum Selfie???

Hari ni santai dan saja je buat sesi soal jawab dengan anak murid...

Dalam banyak-banyak soalan, satu soalan aku tertarik iaitu hukum ber'selfie'.
Ustazah apa hukum berselfie???


Boleh ke nak selfie? Hukumnya harus dengan syarat,  gambar tersebut tidak terbuka auratnya tak kira lelaki atau perempuan. 

Haram hukumnya selfie dengan lelaki atau wanita yang bukan mahram.

Harus berkongsi gambar asalkan gambar tu tak keterlaluan gayanya... 

Aku pun selalu je selfie tapi hanya untuk simpanan keluarga... Saja suka-suka...

Tapi suka aku katakan... 
Wanita itu adalah fitnah walaupun bertutup aurat dengan sebaiknya, sebab wanita itu cantik kejadiannya... Jadi, jagalah adab dan tatasusila sebagai wanita sebaiknya... Insha Allah... Renungan bersama...

29 comments:

  1. selfie biar kena pada gayanya..
    **pm FB sy..nk kasi hadiah topup RM5..top komentar april PB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...
      Insha Allah nnt sy pm... Terima kasih..

      Delete
  2. erm... baru tau ni sis... TQ sharing ya.. tulah skrg ni menjadi2 budaya selfie ni.... kena tau jugak hukum nya...

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas peringatan...

    ReplyDelete
  4. saya mungkin orang yang paling jarang selfie nih :D

    ReplyDelete
  5. nasib cik nor tak gila selfie jgk..:)

    ReplyDelete
  6. maria thumbs up... bagus ni, selfie selfie jugak tapi nak kena tau jugak hukum ye tak?

    ReplyDelete
  7. risau jugak kan anak/isteri kita kan perempuan ..insyaAllah sentiasa berhati dan berpesan2..tq Maria.

    ReplyDelete
  8. betul tu kak..dah musim selfie ni kena tau juga adab2 berselfie..ishh..kerap tengok kawan2 berselfie hampir setiap hari & upload berkeping2 dengan gaya menggoda..perkara macam ni boleh menaikkan berahi lelaki yang melihatnya..

    ReplyDelete
  9. terima kasih berkongsi...setiap perkara ada batas dan peraturan...^_^

    ReplyDelete
  10. Cik akak nie salu je selfie
    Tapi sejak akhir 2 nie dah jarang dah huhu

    ReplyDelete
  11. yup setuju dengan cikgu ^_^ acik kadang kala jer selfie.. time bosan

    ReplyDelete
  12. Sally jarang selfie.. Unless kalau jumpa geng..baru la excited :)

    ReplyDelete
  13. Betul . Tak salah pun nak berselfie , cukuplah hanya ala kadar . Kadang kadang , kebanyakkan ye tak ada beza pun laki dengan perempuan tetapi orang lebih perhatikan perempuan , lagi lagi yang berniqab sekarang .

    ReplyDelete
  14. Selfie sekadar menggantikan keadaan bergambar yg konvensional tu masih ok bagi saya..seronok juga. Tp klu mcm yg selfie sorg2 dlm toilet & boleh pulak nak share kat laman sosial tu mmg lain mcm sikit... pelik2.. :D

    ReplyDelete
  15. dah jadi trend selfie ni sekarang kan..lebih2 lagi bila ada monopod..

    ReplyDelete
  16. peringatan bersama :)
    dh trend kan skrg ni berselfie..

    ReplyDelete
  17. Akak pun suke selfie bile bosan...lpas nih kne beraai ati la kan

    ReplyDelete
  18. Saya pun suka selfie..tp hubby kata xyah la share kat fb...saya share ngan dia je la kat whatapps..dia layan je la smp pening hihi

    ReplyDelete
  19. Saya pun suka selfie.. tp hubby kat xyah la share kat fb..saya share dgn dia je la..layan la smp pening..hehe

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum sy nak tanya Apa hukum wanita pakai telekung sambil buat mcm baca al-quran berselfie dan pastu post dkt fb

    ReplyDelete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

All Right Reserved to: myfirdz-trulylove | Designed by: Maria Firdz