~ Truly Love ~

31 October 2014

Segmen Pencarian Bloglist November Truly Love

Sticky Post



Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk mencari 15 blog yang akan menjadi penyeri di sidebar blog ini.. 

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog Truly Love;
  2. Add To Circle Google Plus +Maria Firdz ;
  3. Buat entry bertajuk Segmen Pencarian Bloglist November Truly Love
  4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML entry dan Publish!
  5. Tinggalkan URL entry penyertaan di ruangan komen entry ini.


  6. Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
  7. 15 Blog akan dipilih menggunakan Random.org. dan akan dimasukkan dalam senarai bloglist di Sidebar Blog Truly Love.
  8. Lain-lain penyertaan yang tidak terpilih akan dimasukkan ke dalam Maria Firdz Bloglist.
  9. Tarikh Penyertaan : 21 Oktober 2014 hingga 31 Oktober 2014 (11.59PM)
Jom, sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

26 October 2014

Berhentilah Cari Kesalahan Orang Lain...


Berhentilah mencari kesalahan orang lain dan mempertikaikan kekurangan mereka...
lihat ke dalam diri kita, betapa banyak aib kita yang Allah sembunyikan...

Dengan itu, kita nampak mulia dan baik di mata umum...

Sedang hakikatnya hanya Allah Yang Maha Mengetahui.. 

terkadang, nampak semua tak baik, kita aje yang baik.. tapi sebenarnya, kita tak pernah cermin apa yang ada dibelakang kita, kerana sering nampak kecantikan di hadapan kita sahaja.. Hanya orang sekeliling yang nampak apa yang ada di belakang kita tanpa kita sedari... 

Berhentilah cari kesalahan orang lain... 
mana tahu, orang yang nampak salah itu, lebih mulia dari kita sebenarnya... 

_Renungkanlah bersama,.._

25 October 2014

Nuffnang: CPUV - Win a 3 Days 2 Night Trip


Alhamdulillah...
tiga CPUV baru lagi melekat..

CPUV  "Win a 3 Days 2 Night Trip"
Alhamdulillah... msih lagi CPUV gandaan tiga... 
tapi semua ada earning dan tak mandul pun.. 

memang, rezeki nuffnang berganda bulan nih.. alhamdulillah... 

terimakasih nuffnang..
terima kasih yang singgah menabung.. 

Haramkan Upin Ipin Sementara Waktu!

Sumber: google images

Sudah tiga hari aku haramkan Upin Ipin buat si kakak dan si adik... aku gantikan kepada kartun Pada Zaman Dahulu, atau kartun-kartun luar negara. 

Kenapa aku haramkan??? sebabnya kakak dah besar... Sebenarnya kartun dan watak-watak serta dialog tu ada juga yang tak sesuai untuk anak-anak yang tengah membesar... Si kakak sangat mudah mengingat dan mengikut... kadang dia terbawa-bawa gaya dan watak dalam cerita Upin Ipin tu... Biasalah budak cepat mengikut, bukan dia tahu apa yang dia ikut tu salah... 

Jadi, dari aku marah dan toucher dia atau bagitau dia itu tak boleh, tak baik lebih baik aku sekat buat sementara waktu nih... Tunggu dah reda sikit baru bagi tengok semula... 

Sekarang ni, aku bagi tengok cerita Pada Zaman Dahulu, kisah pasal binatang... Walaupun cerita dongeng, tapi dia masih belum boleh nak relate dengan apa yang dia tengok.. cuma dia ikut dialog-dialog yang baik... 

Itulah zaman sekarang ni, anak nak tengok kartun pun kena pilih, kena tapis sebab tak semua sesuai... Kebanyakan program kartun kat Astro lagilah kena pilih... Ada rancangan tu dah bagus, tapi dari segi perwatakan dan pemakaian pula tak bagus.. pakai ketat, berjoget-joget... eee... memang tak lah aku nak bagi tengok... 

Lebih baik aku ulang tayang cerita Frozen atau kartun-kartun luar negara tuh lagi bagus kot... Sebab kalau nak kata seksi, seksi lagi filem dan drama Malaysia... 

Kadang-kadang rindu dengan kartun-kartun kita dulu kan... A.L.O.N.G, Barney, Teletubbies, Anak-anak Sidek... seronok zaman dulu, semua kartun yang membina dan mendidik.. zaman sekarang kebanyakan kartun lawan-lawan dan ganas... watak kartun pun ganas-ganas... tu yang tak hairan kalau anak-anak sekarang tak tahu adab sopan... 

Panjang pula berleter... ea lah, bab kartun pun memang boleh berleter... memang aku cerewet sikit bab teknologi nih... biorlah orang kata kuno pun... janji anak aku tahu tatasusila dan adab sopan... bukan senang nak didik anak zaman sekarang... jadi, kena mula dari kecil jangan dah jadi rebung baru nak bentuk, masa tu dah tak guna dah la kalau apa-apa jadi pun kan... 

Buat pihak pengeluar kartun Upin Ipin, harap perbaiki dialog dalam watak-watak cerita Upin Ipin, penggunaan kata ganti nama "Aku-Kau", dan beberapa dialog yang kurang sopan dikurangkan... Bukan apa, cerita dan kartun ni memang bagus, cuma perlu ditambahbaik, supaya sesuai juga untuk anak-anak yang tengah membesar... 
All Right Reserved to: myfirdz-trulylove | Designed by: Maria Firdz