21 September 2014

Blog Dah Kena Obesiti!

Terasa blog ku dah berat...
Maka, hari ni mula timbang dia pula... 

Hah!, kan betull... bukan berat je dah tahap Obesiti dah ni.... 


Memang tahap teruk dah obesiti nih.. 
Kena masuk kursus BMI dah ni...

Memang mood tengah fikir nak modified blog pula dah.. 
cuma tengah cari masa yang sesuai je ni... 

Memang habis-habisan aku akan kuruskan blog nanti...
Nak kena bagi slim balik.. 


nota:
Blog bukan main senang naik beratnya, bagi "makan" banyak sikit, gemuklah dia, tapi tuan blog makan banyak mana pun tak gemuk-gemuk juga... 

Pengalaman Pertama Ke Cameron Highland!

Alhamdulillah... Baru de mood nak kisahkan sikit hal percutian ku baru-baru ni...

Percutian yang kali ni dirancang, walaupun tiga empat kali book dan cancel, akhirnya Allah permudahkan juga kami pergi ke sana...

Sebenarnya, niat kami suami isteri nak pergi Cameron Highland ni sejak memula kahwin dulu... Tapi maklumlah... Masalah kewangan kan.. Maka, dari mula kahwin kami menabung duit syiling sikit-sikit hingga sekarang... Macam citer kartun "Up" tu, ada juga tika nya kami korek tabung bila keadaan mendesak... Haishhh... Boleh nangis ooo...bila kenangkan zaman darurat kami tu... Tapi indah untuk dikenang dan dikisahkan untuk anak-anak...

Opss.. Melalut dah... Ok, sambung kisah cuti... Akhirnya, lepas pecah simpan, pecah simpan tabung, selepas beranak dua... Maka, cukuplah budjet untuk bercuti ke sana... Suamiku mohon cuti untuk realisasikan impian kami... Ingat nk pergi time cuti sekolah hujung tahun, tapi pikir balik hujung tahun musim hujan, tak jadilah... Nak sangat bercuti tu bukan apa... Cameron Highland, gah sangat tengok orang bercerita... Maka, teringin la kami nak rasa apa yang bestnya...

Sehari sebelum perjalanan yang dirancang, suamiku kena serang sakit perut yang teramat... Macam gastrik angin gitu..smpai tak boleh bangun... Aku dah berkira-kira nak cancel booking.   Tapi suamiku gagah nak pergi juga... Dalam hati hanya doa dipohon...

Hari Pertama,
Pagi hari pertama seperti yang dirancang, kami bergerak selepas subuh...sebab tak nak kena panas sangat... Lebuh raya lenggang dan kami memilih exit ikut Simpang Pulai... Balik nanti baru ikut Tapah...

Melalui jalan bengkang bengkok... Akhirnya dalam jam 11.45 pagi kami sampai... Nak check in hotel kul 3ptg... Jenuh menunggu...

Sesampai je cari makan je dulu... Alhamdulillah... Tak jauh dengan hotel ada restoran melayu... Lepas makan kami lepak aje depan hotel sementara menunggu check in... layan sejuk di atas bukit...

Penat menunggu... Belum kul 3 pegi tanya kat kaunter... Lega dah de bilik kosong... Jadi, terus check in... Lepas lepak-lepak.... Petang tu siap-siap terus kami ke Pasar Malam Berincang... Misi utama ialah nak cari kasut aku sebab boleh pula kasut aku terbelah kat belakang... Maklumlah kasut getah aje... Dah spoil mood nak berjalan-jalan...

Tapi, baru je masuk ke pasar malam tu dah hujan dah... Terus je balik... Tapi sebelum tu singgah juga beli makanan untuk makan malam di Pekan Berincang dekat Hotel Rossa Pasedana...

Malamnya takde apa yang menarik... Sebab jalan sesak, tambah dengan hujan pula... Hnya melayan kesejukan di hotel di depan tv...

Hari Kedua...
Pakej hotel kami sekali dengan sarapan... Jadi, tak sibuk dh nak keluar pepagi cari sarapan... Perancangan kami hari kedua memang nak jenjalan je... Memula nak ke Cameron Valley Bharat Tea... Tapi jauh tambah dengan sesak... Terus tak jadi... Pastu dok baca pula review orang kat internet...pasal Blue Valley... Kami pun teringin la nak pergi... Maka pergi lah ke sana... Sesampai je...kecewa la juga sebab Blue Valley dah tak dibuka untuk pelancongan... Memang ladang aje sepenuhnya... Hmmm.... Maka patah la balik... Singgah di Cameron Lavender... Lihat bunga-bunga dan penat singgah minum di Cafe disitu... Sedap juga air strawberry coklat panas...

Penat berjalan... Terus je balik sebab anak-anak dah tidur dah dua-dua... Petang tu memang tak ke mana... Lepak aje kat bilik sampai esok pagi...
Pemandangan dari Hotel

Suasana dingin di puncak bukit di Cameron Highland

Cuaca baik di hari ketiga... Bergambar dari luar hotel.

Gambar di Cameron Lavender

Hari ketiga...
Selepas sarapan di hotel... Kami jenjalan je sekitar hotel... Bergambar kenangan... Lepas jam 11 lebih, terus check out. Singgah di Kea Farm beli sedikit barangan untuk kenangan dan juga sayur-sayuran... Lepas beli, terus bergerak balik melalui Jalan Menuju ke Tapah... Menikmati jalan yang mencabar dan keindahan kehijauan alam... Berakhir lah sudah percutian kami di Cameron Highland...

Secara keseluruhan berdasarkan pengalaman sendiri... 
  1. Nak bercuti di Cameron, sesuai untuk orang lepas kahwin, tak sesuai sangat untuk yang ada anak kecil.
  2. Jangan pegi waktu cuti sekolah dan cuti umum... Hotel tak penuh sangat tapi jalan sentiasa sesak... Susah nak jenjalan... Part ni paling tak best... Ni yang spoil kan mood kami untuk berjalan sebenarnya...sebab anak-anak ku jenis tak suka dok dalam kereta lelama.
  3. Jika nak rasa sejuk, lebih baik ke Genting Highland... Genting Highland lagi sejuk berbanding Cameron... Mungkin sebab Cameron dah banyak bangunan... Dok di Cameron tak pakai pun baju sejuk... Anak-anak ku siap berpeluh lagi... Sejuk lagi kampung halaman ku di Baling... Kampung aku pernah cecah suhu 14 darjah celcius kalau waktu pagi... Cameron paling rendah suhunya 16 darjah celcius.
  4. Seronok jalan kat Cameron Highland kalau ada motosikal... Sampaikan kami pernah pikir nak sewa motor je g jenjalan... Tapi memikirkan memang cuaca mendung aje... Tak jadilah nak sewa.
  5. Keseluruhannya, puas hati dapat rasai sendiri pengalaman di Cameron... Walaupun tak seperti yang diharapkan...

Itulah serba ringkas, kisah percutian 3 hari 2 malam di Cameron Highland. Next entry, aku kisahkan pula pasal hotel dan tempahan yang aku buat secara online... Sebagai entry kenangan dan panduan buat orang yang mungkin merancang nak ke Cameron Highland. 

Nota:
Entry percutian ni hanya sedikit je gambar ku kongsikan...selebihnya dok dalam laptop suami dah.. Lagi pun.. Suami yang banyak amik gambar, aku dok pegang anak-anak memang simpan je handphone... Indahnya Cameron Highland kena layan sendiri... layan gambar tak best mana sebenarnya, tapi adalah cukup sebagai kenangan... 

Resepi Hujung Minggu: Butter Prawn!

Lama tak main masak-masak di hujung minggu...

Memandangkan hari ni suami pergi pasar pagi... Beli udang segar pula... Maka, tercetus idea nak masak Butter Prawn...

Tak pernah masak sendiri... Tahu makan kat restoran je... Terus intai-intai resepi kat pak cik gugel...

Tengok bahan-bahan mudah je... Dan all ready semuanya... Maka pepagi lagi ku dah ke dapur hari ni... Mudah je masak butter prawn sebenarnya...

Bahan-bahan...
Udang segar, mentega, minyak masak, kuning telur (pukul rata), serbuk kari, susu cair, serbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih dan cili yang ditumbuk lumat...

Cara-cara membuatnya...
Tumiskan mentega hingga cair dalam sedikit minyak, kemudian tuang telur yang telah dipukul sedikit demi sedikit dalam keadaan yg tinggi... Untuk hasilkan jurai halus... Sebelah tangn tuang, sebelah lagi gaul dalam kuali.... Gaul je... Lepas dah sebati atau nampak berbuih... Angkat dan toskan minyak...

Untuk bahan udang pula... Goreng udang sedikit kemerah-merahan dan angkat...
Tumis bawang hingga naik bau, masukkan serbuk kari... Gaul rata, masukkan udang tadi dan masukkan susu cair... Masukkan garam dan serbuk lada hitam sikit... Kacau je hingga pecah minyak...

Dah tu, angkat dan taburlah butter yang digoreng dengan kuning telur tadi... Nak bagi naik bau boleh tambah daun kari... Tapi xde daun kari... Kira siap lah tu...

Alhamdulillah.. Menjadi resepi kali ni... First class suami kata... Puas hati dapat buat sendiri...

Butter prawn ni dimakan dengan nasi lemak, sambal ikan bilis juga...

Itulah resepi hujung minggu kali ni...
Untuk adik mashed potato a.k.a kentang lenyek... Alhamdulillah... Siap masak sebelum tengah hari... Time tu lepaking sambil layan wayang...

Happy sunday uollls...


Posted via Blogaway: Entry Autopublish

Keputusan Rasmi Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia!


Alhamdulillah... setelah sebulan lebih berlangsungnya Mega Giveaway yang pertama kali dianjurkan oleh Maria Firdz, kini masa untuk saya umumkan senarai pemenang. Pemenang dipilih menggunakan 100% sistem generate online iaitu Random.org.

Senarai Peserta boleh di semak di SINI. (Sila gunakan shortcut keyboard CTRL + F untuk memudahkan mencari link penyertaan anda)



Berikut ialah senarai para pemenang Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia:

Cash RM30 x 1 Pemenang (Azlan Strider)
Tuntut : Azlan Strider (azlan.strider7@gmail.com)
58. http://familizone.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html


Cash RM20 x 1 Pemenang (Needa Aziz)
Tuntut : needa aziz (need.aziz@gmail.com)
93. http://adnan-daughter.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

Cash RM20 x 1 Pemenang (Blog Santai)
Tuntut : Belog Santai

    91. http://akuhanyagadiskampung.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html



    1 Naskah al-Quran x 1 Pemenang (Ija Mawar)
    Tuntut : Ija

    95. http://enciktuanbesar.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html



    Buku terbitan Ana Muslim x 2 Pemenang (Anies)
    Tuntut : Anies (aniesksw@yahoo.com.my)


    Buku Agama x 1 Pemenang (Nurul Hidayah)
    Tuntut : Nurul Hidayah (rawcollagen@gmail.com)


    89. http://akuvsdiashadhira.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Novel x 1 Pemenang (Mar Mansor
    Tuntut : Mar Mansor



    Buku Motivasi x 1 Pemenang (Mar Mansor)
    Tuntut : Mar Mansor


    Kain Ela 2Meter Warna Plain x 1 Pemenang (Nazeck Zainal)
    Tuntut : Nazeck


    Kemeja x 1 (MG schmidt)
    Tuntut : MG schmidt (ekin.schmidt@gmail.com)


    Wallet Sophie Paris  x 1 Pemenang (Suria Amanda)
    Tuntut : Suria Amanda


    Wallet x 1 Pemenang (Maria Firdz)
    Tuntut : Maria Firdz 


    Widescreen Sticker x 1 Pemenang (HMSD)
    Tuntut : HMSD


    Voucher RM5 untuk barang preorder di Cayesha x 5 (Nur Shaira Elianis)
    Tuntut: Nur Shaira Elianis
    53. http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    39. http://mamapapaamir.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    99. http://afna-in-da-house.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    55. http://blogashalya.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    24. http://cahayaalammaya.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Brooch x 5 Pemenang (Hasliynda Umairah)
    Tuntut : Hasliynda
    82. http://syukranm.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    48. http://shapurplegirl.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    49. http://normalianuar.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    66. http://cammylia.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    67. http://acikwatie.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Keychain Sarawak x 1 Pemenang (Fatimah Nabila)
    Tuntut : Fatimah
    54. http://azlanbahar.com/contest/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia/

    2 Car Perfume x 1 Pemenang (Mira Syakira)
    Tuntut : Mira
    30. http://norminieza.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html 

    EXO-M Postcard x 1 Pemenang (Idah Rashid)
    Tuntut : Idah
    57. http://www.ciksiti.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Bookmark dan Keychain x 5 Pemenang (Zara)
    Tuntut : Zara
    34. http://zamani84.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    9. http://kenny977.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    63. http://auniqarya90.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    15. http://lalazarryn.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    60. http://airis-contest.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM10 x 2 Pemenang (Ija Mawar)
    Tuntut : Ija
    27. http://erynagadisimple.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    33. http://www.mamaniza.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM10 x 2 Pemenang (Kisah Si Diary)
    Tuntut : Siti Rohaida Yusof (sitirohaida81@gmail.com)
    87. http://honeyoyeke.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    97. http://husnazahidi.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM10 x 2 (MG schmidt)
    Tuntut : MG schmidt (ekin.schmidt@gmail.com)
    19. http://jombercontest.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    45. http://amirahamer.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM10 x 2 Pemenang (Needa Aziz)
    Tuntut : needa aziz (need.aziz@gmail.com)
    77. http://pelitasiang.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    65. http://sunshine4butterfly.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM10 x 1 Pemenang (Nur Intan)
    Tuntut : Intan
    6. http://nazlia-liaunguviolet.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM5 x 2 Pemenang (Needa Aziz)
    Tuntut : needa aziz (need.aziz@gmail.com)
    84. http://sallyyatiey.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    88. http://kucenkucenbelog.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM5 x 1 (Nur Shaira Elianis)
    Tuntut: Nur Shaira Elianis
    4. http://ssurianahyana.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM5 x 1 Pemenang (Ecah Boolat)
    Tuntut : Ecah
    73. http://syiffaroxy.blogspot.com/2014/08/klik-banner-untuk-join-assalamualaikum.html

    Topup Maxis RM5 x 2 Pemenang (Meera Ishak)
    Tuntut : Meera
    75. http://seaofpizzas.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    8. http://sitizawiah95.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM5 x 2 Pemenang (Natasya)
    Tuntut : natasya zainuddin (imeyou89@gmail.com)
    23. http://mass-naim.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    13. http://hanwoohwan.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Topup RM5 x 1 Pemenang (Azwar Syuhada)
    Tuntut : Azwar
    78. http://areenaulim.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Review Blog x 2 Pemenang (Meera Ishak)
    Tuntut : Meera
    38. http://greenfarra.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    43. http://cikdelimamerah.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Header Blog x 2 Pemenang (Fatimah Azzahrah)
    Tuntut : Azzahrah
    14. http://nuyushahidarahim.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    51. http://izzeyda.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Watermark x 5 Pemenang (Nadia Mustafar )
    Tuntut : nadia mustafar (nadiamus85@gmail.com)
    74. http://farahadibahkmr.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    12. http://syiralokman.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    90. http://www.azhafizah.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    76. http://misz-aa.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    80. http://kinderbueno-wolf.blogspot.com/2014/09/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html

    Hadiah Misteri x 2 Pemenang (Farahdeena)
    Tuntut : Farahdeena Fisal (farahdeenafisal@yahoo.com)
    28. http://yangbaik.blogspot.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html
    56. http://www.mycherita.com/2014/08/mega-giveaway-anak-merdeka-malaysia.html


    TAHNIAH KEPADA SEMUA PEMENANG!!!
    SILA TUNTUT HADIAH  SELEWAT-LEWATNYA 30 SEPTEMBER 2014

    Kepada yang tidak berjaya, insha Allah lain kali boleh cuba lagi di GA yang akan datang ye...

    Terima kasih kepada semua sponsor yang memberi kerjasama yang sangat baik dalam menjayakan Mega GA kali ini...

    Mohon maaf kepada semua atas kekurangan dan kesilapan sepanjang berlangsungnya Mega Giveaway ini... 
    All Right Reserved to: myfirdz-trulylove | Designed by: Maria Firdz