16 September 2014

Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia

KLIK BANNER UNTUK JOIN
Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Alhamdulillah... setelah sebulan lebih perancangan, akhirnya dapat juga saya lancarkan buat julung kalinya Mega Giveaway 2014. 

Give Away ini adalah sempena bulan kelahiran saya dan anak merdeka Faiqah iaitu pada tanggal 31 Ogos. Mega Give Away ini dianjurkan oleh pemilik blog ini dan ditaja oleh ramai blogger untuk mencari ramai pemenang. 

Syarat-syarat:
Terbuka kepada Blogger Warganegara Malaysia Sahaja

1. Follow blog dan G+ (tersedia dalam blog) sponsor:

2. Like Page
[miraclekshop97] [Timmbill91dotcom] [Seharum Kuntuman Teratai]
[perfumeorimalaysia] [thecayesha] [HMSD] [Azlan Strider] [Ekin Razalli]

3. Follow Instagram (Jika Ada):
[meeraishak98] [timmbill] [natashashazainuddin] [cayesha] [Suria Amanda] [Farahdeena] [Ekin Razalli]

4. Follow Twitter (Jika Ada):
[timm_bill] [meeraishak_]

5. Share Picture dari album di PAGE INI


Cara Mudah untuk Sertai Mega Giveaway ni:
1. Tepati semua syarat di atas... JUJUR YA! ALLAH MAHA MELIHAT
2. Buat Entry bertajuk "Mega Giveaway Anak Merdeka Malaysia"
3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
5. Pemenang akan ditentukan melalui cabutan bertuah melalui Random.org (secepat yang mungkin)

Copy Coding Entri Yang Disediakan Ini 

Kredit to Mialiana.com

Untuk Copy: Tekan CTRL + C

Cara Nak Paste Coding Entry:

Tempoh:
03 Ogos 2014  hingga 16 September 2014 [23:59PM]




**************************************
Hadiah:
Cash RM30
Cash RM20
Cash RM20
1 Naskah al-Quran
Buku terbitan Ana Muslim 
Buku Agama x 1 Pemenang
Kain Ela 2Meter Warna Plain
Wallet Sophie Paris
Wallet
Widescreen Sticker
Voucher RM5 untuk barang preorder di Cayesha
Brooch
2 Car Perfume
Keychain Sarawak
EXO-M Postcard
Bookmark dan Keychain
Topup RM10 x 2 
Topup RM10 x 2
Topup RM10 x 2 
Topup RM10 x 1 
Topup RM5 x 1 
Topup RM5 x 1
Topup RM5 x 1 
Topup RM5 x 1 
Topup RM5 x 2 
Topup RM5 x 2 
Header Blog x 2 
Watermark x 5 
Review Blog x 2
Hadiah Misteri x 2


SENARAI PESERTA

Nota: 
Hadiah dan syarat mungkin ada perubahan dan akan diberitahu dari semasa ke semasa. Jom join ramai-ramai... Terima kasih atas sokongan semua. Mohon sangat-sangat ea... sila berlaku jujur dengan mengikuti semua syarat sebelum join. Jika tak sempat follow, bookmark dan pasti kan follow semua syarat ea... Terima kasih atas kerjasama. 

02 September 2014

Ais Krim Vanilla Penawar Sakit Tekak!

Aduii.. Peritnya tekak...
Balik dari kampung... Memang dah dijangka akan alami sakit tekak, batuk dan selesema...

Perit betul tekak nih...
Rasa nak balik cepat aje...
Terasa macam aiskrim vanila wall ni dah memanggil-manggil...

Memang tak nak cakap banyak hari ni... Kalau cakap makin perit tekak nih...

Owh.. Tekak...bersabarlah dikau...
Akan ku sumbat dengan ais krim vanilla balik nanti...

Ni lah penawar sakit dan perit tekak untukku... Selain tu, aku makan juga minyak kelapa dara sebelum tido... Alhamdulillah... Natural remedy, tak melarat sakit tekak ku sejak amalkan vco ni...

Nota:
Naik kembung perut asyik telan air je nak hilangkan perit tekak... Sabar je lah... Sakit penghapus dosa.. Bukan selalu pun sakit nih kan.. Tanda Allah sayang... 😃


Posted via Blogaway: Entry Autopublish

Mendedahkan Aurat Dalam Tak Sedar!

Sumber: google images

Apakah hukum seorang perempuan memberitahu kepada rakan lelaki bukan mahram tentang rambutnya yang panjang, lurus dan sebagainya walaupun lelaki tersebut tidak pernah melihat rambut perempuan tadi? Entri ini boleh jelaskan untuk anda.

Terlebih dahulu, hukum menutup aurat adalah wajib bagi setiap umat Islam sama ada lelaki mahupun perempuan. Perintah ini mempunyai hikmah yang tertentu agar kehidupan manusia lebih terpelihara. Firman ALLAH SWT yang bermaksud:
“Wahai Nabi! Katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin semua hendaklah mereka melabuhkan jilbab-jilbab mereka atas (muka-muka) mereka. Yang demikian itu lebih memastikan mereka agar dikenali (sebagai wanita Islam) supaya mereka tidak diganggu.” (al-Ahzab: 59).

Daripada ayat ini, kepentingan menutup aurat adalah untuk menjaga kehormatan wanita Islam dan mengelakkan gangguan daripada orang yang berniat jahat.

Begitu juga memelihara dan menyimpan ciri-ciri aurat daripada diketahui oleh orang yang bukan mahram. Perkara ini perlu dielakkan kerana boleh mendorong orang yang bukan mahram itu untuk melakukan maksiat seperti membayangkan perkara yang haram dan menaikkan syahwat mereka.

Di samping boleh menyebabkan orang lain melakukan perbuatan jahat kepadanya disebabkan tersebarnya ciri-ciri aurat yang diberitahu olehnya. Lebih-lebih lagi pada zaman teknologi ini, gambar mudah disunting dan boleh dijadikan untuk mengaibkan dan mengancam wanita tersebut.

Oleh itu, hukum memberitahu ciri-ciri bahagian aurat kepada yang bukan mahram adalah dilarang dalam Islam walaupun orang itu tidak melihat aurat tersebut. Larangan ini dikuatkan dengan sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Mas’ud r.a bahawa Rasulullah s.a.w bersabda,
“Janganlah seorang perempuan bergaul dengan perempuan lain. Kemudian menceritakan perihal perempuan lain itu kepada suaminya sehingga seakan-akan suaminya itu melihat perempuan yang diceritakannya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). [sumber]

Itulah ea... banyak sangat aku jumpa di laman-laman sosial, facebook atau blog... kisahkan pasal aurat, tapi secara tak sedar diri sendiri mendedahkan aurat dalam tak sedar. Kalau nak tahu, orang lelaki ni, kita bagitau berat badan kita pun dia dah boleh agak badan dan bentuk badan wanita tu macam mana... Apatah lagi kalau dok tayang badan kan dengan pakaian yang ketat. Sebab itu juga, menceritakan pegalaman bersalin juga diibaratkan membuka aurat secara tak sedar... ada orang tanya, macam dikatakan membuka aurat tu... ealah.. dari pembacaan aku di kebanyakn blog yang cerita pasal pengalaman bersalin, mesti ada part bukaan berapa, pecah ketuban, kontraksi, posisi... itu cerita sebgitu buatkan orang lain boleh bayangkan, tambah lelaki lah, sebab diorg punya imiginasi kuat... Aku kongsi kan saja.. aku takut dalam tak sedar kita buat dosa... nauzubillah.. selebihnya terpulanglah kepada diri sendiri.. tepuk dada, tanya iman.. maaf jika ada yang terasa... 

Kucing Dibelasah Kerana Lapar!

Memang kejam dan takde hati perut...

Kalau kau lapar... Orang belasah kau macam tu apa ko rasa agaknya...

Memang geram... Maaf jika entry ni ayatnya bunyi kasar... Tapi aku betul-betul geram orang bersikap kejam pada binatang...

Kucing tu mana ada akal... Kalau ada akal dia takdenye nak curi ikan... Dia boleh g kerja cari duit lagi... Memang orang yang buat tu yang tak berakal...

Kesian kucing tu... Macam mana dia nak makan.. Huhu... Gigi dia semua patah... Hmm... Moga Allah pelihara kucing tu... Kesian dia... :'(


Posted via Blogaway
All Right Reserved to: myfirdz-trulylove | Designed by: Maria Firdz