~ Truly Love ~

31 October 2014

Segmen Pencarian Bloglist November Truly Love

Sticky Post



Tujuan segmen ini diadakan adalah untuk mencari 15 blog yang akan menjadi penyeri di sidebar blog ini.. 

Syarat-syarat penyertaan:
  1. Follow blog Truly Love;
  2. Add To Circle Google Plus +Maria Firdz ;
  3. Buat entry bertajuk Segmen Pencarian Bloglist November Truly Love
  4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML entry dan Publish!
  5. Tinggalkan URL entry penyertaan di ruangan komen entry ini.


  6. Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
  7. 15 Blog akan dipilih menggunakan Random.org. dan akan dimasukkan dalam senarai bloglist di Sidebar Blog Truly Love.
  8. Lain-lain penyertaan yang tidak terpilih akan dimasukkan ke dalam Maria Firdz Bloglist.
  9. Tarikh Penyertaan : 21 Oktober 2014 hingga 31 Oktober 2014 (11.59PM)
Jom, sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini.. 

30 October 2014

Renungan Sebelum Tidur: Pandanglah!

Pandang kebaikan dan keburukan;
Kerana seburuk-buruk sesuatu itu ada kebaikannya.

Berlapang dada dengan semua orang;
Kerana Allah tak ciptakan kelemahan sahabat kita melainkan untuk ditampalkan dengan kebaikan..

Renungan bersama...
Mohon maaf atas segala kekurangann...

- Selamat Malam -


Posted via Blogaway: Entry Autopublish

7 Jenis Persahabatan dan Hanya 1 Kekal Hingga Akhirat!

Sumber: google images

1. TA'ARUFFAN
Persahabatan yang terjalin secara kebetulan, seperti pernah bertemu di stesyen kereta api, hotel, hospital, pejabat pos, ATM, dan lainnya.

2. TAARIIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor sejarah, misalnya teman sekampung, satu kelas, satu sekolah, satu asrama, dan sebagainya.

3. AHAMMIYYATAN
Persahabatan yang terjalin karana faktor kepentingan tertentu seperti rakan bisnes, politik dan sebagainya.

4. FAARIHAN
Persahabatan yang terjalin kerana faktor hobi, seperti teman futsal, badminton, memancing, dan sebagainya.

5. AMALAN
Persahabatan yang terjalin kerana kerjaya, misalnya sama-sama guru, doktor, arkitek dan sebagainya.

6. ADUWWAN
Sahabat tetapi musuh, depan kita bukan main dia baik lagi tapi bila belakang kita ... Allah! Pijak semut pun tak mati! Talam dua muka. Seperti firman Allah SWT : "Kalau kamu mendapat kebaikan atau kesenangan, ia menyakitkan hati mereka, bila kamu ditimpa musibah, mereka senang hati ..." (Surah Ali Imran : 120)

Rasulullah SAW mengajarkan doa : "Allahumma Ya Allah ... selamatkanlah aku dari sahabat yang bila melihat kebaikanku dia bersembunyi tetapi bila dia melihat keburukanku dia sebarkan."

7. HUBBAN LIMAANAN
Sebuah ikatan persahabatan yang lahir batin, tulus saling cinta dan sayang kerana ALLAH Azza wa jalla, saling menolong, menasihati, menutupi aib sahabatnya, memberi hadiah, bahkan diam-diam dipenghujung malam, ia doakan sahabatnya. Boleh jadi ia tidak bertemu tetapi ia cinta sahabatnya kerana Allah Ta'ala.

Dari 7 macam persahabatan di atas, 1 hingga 6 akan LENYAP di Akhirat. Yang tinggal hanya 1 ikatan persahabatan iaitu persahabatan yang ke-7. Persahabatan yang terjalin kerana Allah Taala seperti firman Allah SWT : "Pada hari itu (Kiamat) sahabat - sahabat karib akan menjadi musuh bagi yang lain kecuali persahabatan kerana ketaqwaan" (Surah Az-Zukhruf :67)

Semoga dieratkan persahabatan kita kerana Allah.
Aamiin...

Tanda-tanda Anak Nak Tumbuh Gigi!

Dah dua hari, air liur adik meleleh je... Merengek tak selesa.. Makan pun tak seperti selalu... Susah hati dibuatnya... Masih ada lagi kulat susu kat mulut tu... Adik ni kuat menyusu tapi susah nak minum air... Hmmm... Tapi mungkin kah adik nak tumbuh gigi... 

Mengikut pembacaan artikel drypers... Tanda-tanda tu ada juga...

sumber: google images

Gigi tumbuh apabila bayi menjangkau lima ke enam bulan. Ada bayi yang dilahirkan dengan gigi dan ada yang tumbuh gigi setelah umur menjangkau setahun. Gigi pertama Kebanyakan bayi akan tumbuh dua gigi kacip di bahagian bawah dahulu. Dua gigi kacip di bahagian atas akan tumbuh selepas itu, diikuti oleh dua gigi di bahagian atas kiri dan kanan, kemudian di bahagian bawah. Gigi yang tumbuh ini dipanggil gigi susu. Set gigi susu adalah sebanyak 20 batang. Set gigi ini akan digantikan dengan gigi kekal sebanyak 32 batang.

Tanda-tanda tumbuh gigi
Proses tumbuh gigi akan memberi kesan kepada keselesaan bayi secara berbeza-beza; ada bayi yang tidak mempunyai masalah langsung atau tidak sedar gigi mereka tumbuh, manakala ada yang berasa tidak selesa apabila gigi mereka mula tumbuh.

Tanda-tanda tumbuh gigi:
  • Mengemam sesuatu di dalam mulut
  • Pipi dan telinga merah
  • Air liur meleleh
  • Merengek dan berasa tidak selesa
  • Demam biasa
Bagaimana membantu bayi anda semasa tumbuh gigi
Sekiranya bayi anda berasa tidak selesa semasa tumbuh gigi, cuba:
  • Berikan bayi gelung gigi getah untuk dikunyah. Gelung ini juga boleh disejukkan terlebih dahulu. 
  • Biskut yang boleh dikemam. 
  • Berikan bayi anda minum air
  • Sekiranya bayi anda mula menggigit ketika menyusu badan, katakan "jangan" secara perlahan-lahan, hentikan penyusuan dan tunggu selama beberapa minit sebelum menyusu semula. Ulang proses ini sekiranya perlu.
Bersihkan gigi
Bersihkan gigi bayi anda yang baru tumbuh. Gunakan berus gigi yang kecil serta ubat gigi berperisa. Walaupun kadang-kadang bayi anda menggigit berus gigi tersebut, mereka akan terbiasa dengan proses membersihkan gigi. Sekiranya anda khuatir berus gigi akan membahayakan bayi anda, gunakan tuala yang lembut dan letakkan sedikit ubat gigi berperisa untuk membersihkan giginya. Anda boleh gunakan alternatif ini sehingga bayi anda berumur setahun.

Memang merengek je la kerjanya.. tapi kadang-kadang ok je... hmmm... dugaan sementara nak membesarkan... lagipun si adik ni manja sikit... tak selesa mula la merengek... layan kan jela... sekali je waktu mereka membesar kan... 
All Right Reserved to: myfirdz-trulylove | Designed by: Maria Firdz