10 December 2013

Nostalgia: Kartun yang telah pupus ditelan zaman

Haishh.. petang-petang...hujan-hujan di musim cuti sekolah... rindu plak nak tengok kartun aje kan... Tapi bagiku zman sekarang kartunnya tak semenarik kartun zaman aku sekolah dulu... zaman dulu.. banyak kartun yang mendidik... berhibur tapi ada moral of the story.. tapi zaman sekarang, nak bagi Faiqah tengok kartun pun kena tapis... sebab banyak sangat kartun yang tak sesuai untuk di tonton.. banyak yang ganas...lawan2... tu yang budak2 mudah terikut tu.. 

Banyak kartun dulu2 dah lupus di telan zaman... antaranya...

1. Usop Sontorian
Memang best layan kartun ni... kelakar tapi ada juga moral of the story dia...

2. Along..
Kartun yang pakai maskot... belajar sambil berhibur.. memang best... ingat lagi lagu dia.. a.l.o.n.g... along... 

3. Teletubbies
Kartun yang comel.. kartun omputih yang aku suka layan masa kecik2... 

4. Barney and friends
Kartun barney ni pun menghbur dan mendidik... syok layan... 

5. Anak-anak sidek
Kartun yang aku tak kan lepas tengok... best kartun ni... kisah anak-anak sidek yang gigih berlatih main badminton...

6. Kluang Man
Kisah mengarut tapi best juga layan petang-petang... hehe

Itulah antara kartun yang aku suka tengok zaman kanak-kanak dulu... mmg best je kartun-kartun ni semua.. tapi zaman sekrang banyk yang tak best dari yang best.. banyak kartun ganas-ganas... Yang boleh ditengok pun Upin Ipin, Pada Zaman Dahulu dan kartun-kartun kat TV alHijrah... Klau Spongebob, Boboboi, utraman.. semua tu mmg tak pernah aku bagi Faiqah tengok... memang mengarut dan dia plak jenis mudah mengikut... jadi banyak perlu ditapis kartun-kartun sekarang.. 

Ada juga aku download kartun-kartun lama ni, utk Faiqah tengok.. supaya dia tahu, ni lah kartun zaman dulu yang telah pun pupus ditelan zaman... 
Kadang-kadang yang lama tu lebih baik kan... :-)


Sumber pic: ehsan pak cik google...

22 comments:

  1. barney dok layan gak cuma tgk U-tube jer la..
    lain2 mmg anak2 x tgk hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... sy pun download dr youtube je bg ank tgk...

      Delete
  2. teletubbies tu favourite akak tu maria.... *_^

    ReplyDelete
  3. hahahaha kartun lagenda yang tetap di hatiku

    ReplyDelete
  4. kawan sekolah gelarkan saya usop sontorian..katanya suara saya sebijik macam usop... huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ea ke.. wah.. de bakat tuh.. blh jadi alih suara kartun.. :-)

      Delete
  5. keluarga sidek and usop santorian tu best..

    ReplyDelete
  6. saya ade satu lagi kartun yang nak ditambah iaitu "Gila-Gila" tapi itu dah kira komik eh???ntah laa..sy pun tak sure...hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..aa.. tu majalah komik yg paling best kn.. xde yg leh lwn masa tu.. tpi lpas editornya meninggal...gila2 tggl knangan... huhu

      Delete
  7. setuju tuh dik, itulah katun di zmn2 kite kecik2 dulu kan... ingat lg tak katun yg sang kancil ngn monyet tuh.... `jgn monyet jgn` yg monyet nk mkn lada merah heheheh....

    zmn skrg nih katun dh mkn banyak n kadang tak sesuai utk bdk2, aiyan pun akak kasi dia lyn katun yg simple2 n ada pengajaran, mcm pd zmn dahulu, upin ipin beberapa ktn kt tv alhijrah psl binatang2 tuh ok gk kan... dulu, akak tak tau pun yg parit sontorian tuh mmg betui2 wujud kt johor hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..a.. mmg de kt johor kak..nma kg tu, ,

      Delete
  8. Hheeee, semua tu MJ penah layan.. yg best citer ALONG siap nyanyi2 lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nostalgia yg semua org blh ingt lg lagunya kn... ;-)

      Delete
  9. Rindu nya nak tgk cerita Usop Sontorian dan Kluang Man..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde dh zmn skrg.., klu de pun kt youtube la...

      Delete

Kata-katamu, inspirasi blog ku...
Syukran Jazilan, atas bicara indah anda...
Terima kasih, lain kali komen lagi ea... ^_^

All Right Reserved to: myfirdz-trulylove | Designed by: Maria Firdz