Peranakan Jatuh | ~ Truly Love ~

Kisah Terbaru

Recent Post no Thumbnail by Bina Blog

01 September 2012

Peranakan Jatuh

Sapa pernah rasa, tahu la rasa macam mana.. Tapi aku nak share sikit pengalaman merasai bagaimana nak tahu peranakan kita jatuh.. Wanita wajib jaga peranakan supaya hidup selesa dan bahagia suami isteri..Insya-Allah..

Kenapa peranakan boleh jatuh???

  • Peranakan atau rahim boleh jatuh, sebab kemalangan yang kuat.. contoh jatuh terhentak atau terduduk yang kuat. Sebab tu kena elakkan dan berhati2 semasa buat apa2 aktiviti lasak..
  • Seks yang keterlaluan.. Yang ni buat aksi2 melampau sangat mmg boleh bagi kesan pada rahim
  • Mengangkat benda2 berat,, contoh kotak2 yg besar..
  • Jalan terlalu lasak
  • Tidak menjaga pantang ketika lepas bersalin
  • Tidak menjaga pemakanan
Tanda-tanda peranakan jatuh:
  • Sakit perut yang luar biasa
  • Keluar cecair dari rahim
  • Keputihan/lendir putih yang banyak dari kebiasaan
  • Sakit pada ari-ari
  • Sakit pada dinding faraj
  • Sakit ketika 'bersama' suami
  • Kejang pada bahagian bawah perut
  • Terasa seperti mahu bersalin/macam ada benda nak kuar dari faraj.. (ini peringkat yang teruk)
Rawatan:
  • Berurut.. biasanya memang mak bidan akan urut dan naikkan balik rahim di kedudukan asal
  • Bertungku.. Yang ni rawatan awal yang ku biasa buat.. Jika de je rasa tanda2 tu, amik tungku dan tungku bawah perut dan pada peha naik ke atas... smabil baca selawat.. insya-Allah ok.. 
  • Jika peringkat teruk, mungkin kena buat operation..utk betulkan balik kedudukan rahim.. 
Kesan rahim jatuh/rahim rendah:
  • Kandungan mudah gugur (tapi ini semua kuasa Allah.. ada juga yang rahim rendah tapi boleh lekat baby...bergantung juga kepada kekuatan rahim)

8 comments

September 1, 2012 at 2:35 PM

pernah rasa,cpt2 pg betulkn tkut klu lm2 melarat pl...

September 1, 2012 at 3:34 PM

terima kasih perkongsian.

September 1, 2012 at 10:48 PM

padan la org kelliling sy selalu risau bile sy angkat or wat keje yg berat2... boleh effect kat rahim spai camtu skali ek?

Anonymous
October 3, 2012 at 8:42 AM

sy dah stahun dah bsalin. Last2 ni rase skt je tang peranakan.kputihan bnyk.nk wt mcm ne ek

July 10, 2013 at 4:00 PM

terima kasih atas info .. heee :)

September 27, 2013 at 2:53 PM

sy alwys bwt kje brt dr ank dra lg sb sy xde sp2 hummm so trpkse la sume bwt sndri...

September 27, 2013 at 3:01 PM

sy mmg slu bwt kje brt2 dr ank dara lg:( now mybe dh strt rs skitnye.....

November 19, 2013 at 2:49 PM

Myra pernah dulu eksiden jatuh motor, dan pernah p bidan lepas da kawen ni, bidan ckp peranakan jatuh.. mgkin effect dulu kot..
tp penaik peranakan pergghhh sakit giler ;D

Post a Comment
All Right Reserved to: myfirdz-trulylove | Designed by: Maria Firdz